Expositie 'De Taartpunt' in Streekmuseum Vredegoed

145915526687339_23097377_800

Wat in de middeleeuwen een onafzienbaar veenmoeras was, is anno 2016 een cultuurhistorisch landschap wat nog in zijn originele vorm aanwezig is. Het is een uniek stukje landschap in Nederland. 26 maart 2016.

Het gebied, dat in de tijd dat Bonifatius bij Dokkem vermoord werd al bewoond was, staat momenteel erg in de belangstelling. Sinds begin 2016 wordt dit bijzondere gebied door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ontgraven.
In het Streekmuseum Vredegoed is op 26 maart een semi permanente tentoonstelling geopend over dit unieke gebied. De geschiedenis van de 'Taartpunt'  speelt er een belangrijke rol in.

De 'Taartpunt'
In 1512 wil Maarsseveen het resterende moeras in kampen verdelen. Men gaat uit van een gelijke deling met Tienhoven, maar de Tienhovenaren vinden dat zij het recht hebben al hun hoeven evenwijdig op te strekken. Voor Maarsseveen zou er dan slechts een bescheiden ‘taartpunt’ overblijven.
Een conflict barst los, grenspalen worden naar verluidt ’s nachts verplaatst. Deze ruzie tussen de machtige eigenaren wordt niet beslecht door een rijdende rechter, maar door het Hof van Utrecht en in hoger beroep door de Grote Raad in Mechelen. De bewijsvoering zal lastig geweest zijn met honderden jaren oude rechten en al dan niet vervalste oorkonden. Na 25 jaar komt de definitieve uitspraak in het voordeel van Tienhoven. De Maarsseveners nemen hun verlies en verdelen het hun toegewezen driehoekje in 1537. Heel eerlijk, al hun kampen versmallen en lopen uit in één punt. Dat is prachtig te zien op de kaart die in het Streekmuseum hangt.
Het beeldmateriaal en bijbehorende teksten van deze expositie zijn verzorgd en aangeleverd door Wim Weijs, auteur van “ Natuur en landschap van de Vechtstreek”. Hij werd tijdens de opening bedankt met - hoe kan het ook anders - een taart met de afbeelding van de 'Taartpunt'.
De expositie 'De Taartpunt' is toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum:
woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 – 17.00 uur.
Buiten deze tijden alleen op afspraak en uitsluitend voor groepen vanaf 10 personen.
Streekmuseum Vredegoed
Heuvellaan 7
3416 BA Tienhoven/ Oud-Maarsseveen
www.vredegoed.nl
info@vredegoed.nl
Telefoon: 06 – 2835 2489

© 2018 Nico Witkamp Contact Me