Programma 2017
Vanaf 28 augustus

Marianne Loggers

Zij werkt voornamelijk in/met klei en steen.

Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur.
Door haar werk en opleidingen binnen de gezondheidszorg heeft ze de nodige anatomische kennis opgedaan.
Daarnaast heeft ze later vanuit haar opleiding tot Arbeidstherapeut, aangevuld met de Opleiding Creatieve Handvaardigheid vele jaren zowel individueel als met groepen beeldend en creatief gewerkt.
Marianne heeft eveneens de laatste 30 jaar veel kennis en ervaring opgedaan door bij- en met andere beeldend kunstenaars te werken.

In Atelier “de Beeldenhoek “ kunt U bij Marianne Loggers terecht voor cursussen boetseren en/of speksteen bewerken. Workshops van een hele of halve dag en kinderfeestjes behoren ook tot de mogelijkheden.
Voor inschrijving of andere informatie kunt u altijd even bellen: 06-11168249 of mailen
v.zijtveld@hetnet.nl

mariannebeeld

Door enkele enthousiaste mensen werd in het najaar van 1974 gestart met het geven van een paar cursussen in een botenloods. De belangstelling groeide en in november 1980 is de "Stichting Cursusproject Loosdrecht" ontstaan.
Een groep vrijwilligers organiseert diverse cursussen en zoekt daar een docent voor. Deze docenten hebben zoveel plezier in hun hobby of beroep dat zij bereid zijn hun kennis tegen een kleine vergoeding door te geven.
Het "Cursusproject" draait zonder subsidie en houdt de drempel zo laag mogelijk zodat ook cursisten met een kleine beurs mee kunnen doen. Jaarlijks schrijven zo'n 1.000 a 1.200 cursisten zich in. Hieruit blijkt wel dat de belangstelling voor en de behoefte aan het Cursusproject Loosdrecht groot is.  Zie ook:
http://www.kploosdrecht.nl en http://www.cursusproject.nlonbekendDe zomer kan niet mooier beginnen, een nieuwe groepsexpositie bij Streekmuseum Vredegoed!

Van 13 juni tot 28 augustus is er een gevarieerde tentoonstelling te zien van 3-D-werk, keramiek en schilderijen.
Cees van der Linde: Kunstobjecten van strandvondsten
“Slenterend langs strand en wad raakte ik geïntrigeerd door alles wat aanspoelde: schelpen, hout maar ook door ogenschijnlijk afval. Ik ben begonnen met het maken van scheepjes van aangespoeld hout, op Terschelling met een mesje het rompje snijden en ’s winters thuis de scheepjes vervolmaken zodat het leek op het echte schip.
Later begon ik kunstobjecten te maken zoals hier in Vredegoed tentoongesteld. De natuur heeft door de invloed van zon, zee en water het hout mooi grijs gepatineerd en het kunststof fraai verweerd. Elk door mij gecreëerd kunstobject is uniek en eenmalig! Met inmiddels een vast plekje op Terschelling hoop ik nog lang creatief te zijn met aangespoelde materialen.”
Cees van der Linde od16@c-van-der-linde.speedlinq.nl

page1image12448
Zeepauw

Marjolijn van Brakel: Keramiek
“Ooit ben ik begonnen met klei door een cursus pottenbakken. Daarna ben ik de 3 jarige opleiding tot keramist in Gouda gaan doen. Gevolgd door nog heel veel cursussen en workshops. De mogelijkheden met klei zijn haast onuitputtelijk. Ik maak graag eenvoudige harmonieuze vormen die goed gebruikt kunnen worden.

page2image392

Deze beker is gemaakt van gietklei. Nadat hij goed gedroogd was heb ik er met schellak reliëf in gebracht. De beker is toen biscuit gestookt, geglazuurd, en met kleurige glazuur heb ik het reliëf benadrukt. Dit reliëf is gemaakt naar voorbeeld van bloemen in mijn tuin. Hij is 9 cm hoog en drinkt heel aangenaam. De mal voor de gietklei heb ik zelf gemaakt.
Reliëf door schellak gaat als volgt: op droge, ongestookte klei breng je wat schellak aan in een bepaald patroon. Daarna wrijf je met een vochtige spons over de klei. Daar waar schellak zit verdwijnt er geen klei, waar geen schellak zit wordt een laagje klei weggehaald.”
Lous Roelofsen: olieverfschilderijen
Opleiding: lerares Frans.
“Kort nadat we in Tienhoven waren komen wonen werd er door de BTOM een cursus schilderen georganiseerd. Dat trok mij over de streep om zelf aan de slag te gaan. Ooit had ik al een korte opleiding creatieve handvaardigheid gedaan, maar schilderen hoorde daar niet bij. De schilderlessen van de BTOM hielden helaas op, maar ze waren genoeg om een blijvend enthousiasme los te maken.
Het water en de polder om ons heen zijn steeds weer een bron van inspiratie. De knotwilg op bijgaande foto schilderde ik vorig jaar. Toen stond hij, aan de Looydijk tegenover ’t Kikkertje, nog fier rechtop. Maar helaas, de last werd te zwaar. De wilg staat er nog wel, maar de stam is doorgebogen en de kruin rust nu op de grond. Hopelijk blijft hij zo nog heel lang Tienhoven sieren!”

page2image14056
Knotwilg aan de Looydijk, Tienhoven


Hilde Meijer: schilderijen

Behalve een talentvol schilderes ook schrijfster van kinderboeken, ze werkte jaren als kleuterleerkracht in het basisonderwijs. “Sinds 2004 ben ik me gaan toeleggen op het schilderen. Ik werk afwisselend in olie- en acrylverf. Na een voorzichtig begin met wat landschapjes zijn mijn schilderijen de laatste jaren wat persoonlijker geworden.
Ik noem ze zelf graag : 'Plaatjes van het Hart', maar ook maak ik soms portretten. Mijn werk verkopen kost me soms wat moeite, ik kan er niet zo goed afstand van doen. In 2009 deed ik voor het eerst mee aan ‘Tienhoven Toont’; in mijn eigen tuin heb ik toen een overzicht opgehangen met als titel 'Van landschapjes tot Michael Jackson’. Daarna heb ik nog drie keer meegedaan aan ‘Tienhoven Toont’.

page3image13744
En toch...

Ali Manten: schilderijen
“Schilderen doe ik met veel plezier, het is voor mij altijd weer een verrassing hoe het wordt. Er kwam een teken-en schildercursus in Tienhoven van de BTOM en dacht nu ga ik daar heen. Het 1e jaar ben ik met tekenen bezig geweest en het 2e jaar ben ik gaan schilderen. Nu schilder ik eens in de week met een groepje van drie personen, en daar leer ik van.
Er is mij gevraagd wat mijn lievelingsschilderij is, ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Dan wordt het mijn enige krijttekening. Ik vind het een erg vrolijk meisje en geniet van de vlinders om haar heen. Zo kun je gelukkig zijn met de kleine dingen om je heen.”

page3image14072
Meisje met vlinders

Nagekomen bericht
Zeer recent bereikte ons het droevige bericht dat Cees van der Linde overleden is. Ondanks dat hij wist dat hij ziek was, wilde hij toch exposeren in Vredegoed. Hoe wrang is het te bedenken dat dit zijn laatste expositie zou worden!
Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Afgelopen groepsexpositie in Streekmuseum Vredegoed!

Van 4 april tot 12 juni exposeren zo’n 20 leden van het Grafisch Atelier Maarssen (GAM), Hiekje Weijer (beelden) en Tanja de Rijk (keramiek) op de Hooizolder van Streekmuseum Vredegoed.

GAM:  Een actieve vereniging die zich bezighoudt met grafische technieken in de meest brede zin van het woord. Bij het GAM zijn workshops en cursussen te volgen in de technieken diepdruk, hoogdruk, vlakdruk. Ook worden er tentoonstellingen op het gebied van de beeldende kunst voor de leden georganiseerd.
Meer info: Tine Beker: gam.secr.1978@mail.com Tel: 0346 554 246 http://www.grafischateliermaarssen.nl

Pasted Graphic

Kora Spoelder/GAM

Hiekje Weijer uit Tienhoven; beeldhouwer, hobbyist. Zij heeft 10 jaar les gehad van Fanny Kiezenberg in Huizen. Nadat Fanny overleden is, is Hiekje doorgegaan met leerlingen van haar in een inspirerende groep. Ze heeft workshops gevolgd bij Michiel Linders, beeldhouwer te Huizen. Hiekje werkt in Braziliaans speksteen, albast, marmer, Springstone, Indiastone; Haar onderwerpen: abstract, dieren, torsen. Informatie bij: hcweijer@ziggo.nl

hiekjeweijerappel

Hiekje Weijer

de natuur maakt de mooiste vormen, waardoor ik mij laat inspireren en er mijn eigen toets aan geef.”Tanja de Rijk uit Tienhoven. Zij vindt het creatieve proces een reis met begin maar zonder eind. Zodra het domino-effect is gestart gaat het eindeloos door, bijna logaritmisch.
Op de draaischijf wordt in ritme met klei een (kunst)werk gecomponeerd, figuratief... decoratief… er is zoveel te leren!
Begonnen in 2010 met haar atelier in Tienhoven na een aantal jaren les in handvormen en een jaar les in draaien. Haar techniek verfijnde ze d.m.v. diverse (master)klassen. Met haar aanbod van cursussen in haar atelier draagt ze bij aan het behoud van de kennis over de veelzijdige materie klei en glazuurgrondstoffen.
Haar specialiteit is werken met (Makro)-kristalglazuren. Op diverse manieren bewerkt zij de klei, ze gebruikt het liefst glazuren met een effect. Hiernaast maakt ze regelmatig een uitstapje naar het figuratieve, het Plateelschilderen en sieraden maken in porselein, Dicroic glas en Milli Fiori glas.
Meer informatie;
keramiekateliertanja@gmail.com Tel: 06 49818358
www.keramiekrijk.nl

Pasted Graphic 2 DSC_0942
Tanja de Rijk

Deze groepsexpositie is te zien tijdens de openingstijden van het museum: woe, za, zo: 13.00-17.00 uur; daarbuiten uitsluitend op afspraak: 06-28352489
Nadere informatie volgt t.z.t. op www.facebook.com/vredegoed en via www.vredegoed.nl

© 2017 Nico Witkamp Contact Me